TIPS & TRICKS

Thuiswerk tips

Nu heel Nederland massaal thuis moet werken, zit iedereen in hetzelfde schuitje. En hoewel het thuiswerken romantisch klinkt, is de realiteit toch wel wat anders. Want hoe doe je dat eigenlijk, productief thuiswerken? Deze tips helpen je op weg om slim vanuit huis te werken. Let’s do this!

Begin op tijd

Hoe verleidelijk het ook is om nét even dat uurtje extra slaap te pakken, zorg ervoor dat je zo goed als mogelijk je normale werkritme aanhoudt. Want hé, je kan als het goed is al wat langer uitslapen omdat je geen reistijd meer hebt en dat is ook al mega fijn.

Kleed je aan!

Hoe graag je ook in je pyjama wilt werken, wedden dat je je halverwege de dag stiekem een beetje verlept gaat voelen? Een paar dagen in je pyjama werken gaat prima, maar je voelt je waarschijnlijk beter wanneer je je gewoon aankleedt en eventueel opmaakt.

Maak afspraken met collega’s hoe je communiceert

Nu je je collega’s niet meer in de buurt hebt, zal je andere communicatie mogelijkheden moeten opzoeken om onderling contact te kunnen houden. Overleg wat prettig voor iedereen werkt en geef hierbij ook jouw behoeften aan. Voor je het weet ben je allemaal ingewikkelde video-bel tools aan het uitvogelen en wordt je op elk denkbaar communicatie kanaal benaderd. Keep it structured!

Stel een duidelijke planning op

Maak een duidelijke planning voor jezelf en zorg ervoor dat je die ook volgt. Juist als je thuis werkt is het aantrekkelijk om tussendoor even huishoudelijke klusjes te doen of een vriendin te bellen. Dit kan, maar wel wanneer je ook zorgt dat je je planning aan het einde van de dag netjes hebt afgewerkt. Zo loop je straks niet achter de feiten aan.

Zorg voor een lekker lunch in huis en neem ook echt pauze!

Oké, dit is misschien een beetje moeilijk gezien de #COVID19 crisis en het feit dat half Nederland aan het hamsteren is geslagen, maar een lekkere lunch is het moment om even bij te komen. Zorg ervoor dat je niet in de verleiding raakt om door te werken, maar neem ook echt even een half uurtje pauze om weer op te laden.

Zonder je af

Als je niet de enige bewoner in het huis bent, kan het best lastig zijn om je te concentreren. Tuurlijk, tegenwoordig zijn we een kantoortuin generatie geworden maar de meesten van ons zijn vaak snel overprikkeld. Juist thuis kan je ook afgeleid worden door anderen. Maak duidelijk dat je aan het werk bent, zoek een rustige plek op of doen een koptelefoon op.

Verander af en toe van werkomgeving

Het fijne aan thuiswerken is dat je makkelijk even van plek kan wisselen. Ga in een andere kamer zitten of ga loop een rondje (nu het nog kan!). Je doet er een nieuwe portie energie door op en het is ook goed voor je concentratie en brein om regelmatig van omgeving veranderen.

Stop op tijd

Net als dat het beter is om niet te lang in bed te blijven liggen in de ochtend, moet je er ook voor zorgen dat je niet te lang doorwerkt. Tuurlijk, mocht je net in een flow belanden dan kan het heus geen kwaad als je wat langer doorwerkt. Maar op tijd stoppen zorgt ervoor dat je de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag kan gaan.

Eén reactie

  • Rupsje

    Wat een fijne thuiswerk tips, zelf blijf ik de afgelopen paar dagen iets te lang in bed liggen. Maar morgen ga ik op tijd op staan en direct productief aan de slag!! Bedankt voor de tips Beterschap gewenst❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *