HEALTH

Studeren met een chronische ziekte

Je studententijd wordt gezien als een van de leukste en spannendste periodes van je leven. Je gaat misschien wel voor het eerst op jezelf wonen in een andere stad, je ontmoet nieuwe mensen en maakt vrienden voor het leven. En alsof het al niet spannend genoeg is, heb je ook nog een chronische ziekte. Hoe ga je hiermee om als je gaat studeren?

Ik kijk met een fijn gevoel terug op mijn studententijd. Maar ondanks alle leuke gebeurtenissen die horen bij het studeren, werd ik tijdens mijn studententijd ook voor het eerst flink ziek. Nu ik na een HBO opleiding en een master ein-de-lijk student-af ben, heb ik een aantal tips verzameld over studeren met een chronische ziekte. Tips die ik door schade en schande uiteindelijk heb geleerd 😉

Tip 1: Geef aan bij je studiebegeleider of decaan dat je een chronische aandoening hebt.

Het is misschien niet het eerste wat je wilt doen wanneer je met je studie begint, maar het informeren van je studiebegeleider of decaan over je aandoening is zó ontzettend belangrijk. Wanneer ze hier voorafgaand van op de hoogte zijn, kunnen ze hier rekening mee houden. Mocht het namelijk voorkomen dat je een tentamen mist bijvoorbeeld, kunnen zij voor jou een extra kans aanvragen. Wanneer je pas achteraf aangeeft dat je het tentamen niet kon maken door je ziekte, is het voor hen een stuk lastiger om iets voor jou te regelen.

Tip 2: Informeer je studiegenoten.

Je hoeft niet je hele klas op de hoogte te brengen van jouw ziekte, maar het is wel handig als je dit aangeeft aan studiegenoten met wie je regelmatig samenwerkt. Het komt regelmatig voor dat je in een project-of werkgroep aan de slag moet. Mocht je dan af en toe afwezig zijn, weten zij hoe dit komt. Ook kan er dan alvast besproken worden wat er moet gebeuren als jij eventueel uit valt of de werkdruk die jij op dat moment kan hebben. Maar besef ook dat niet altijd alle studenten begrip voor je situatie zullen hebben. Ik heb grotendeels geluk gehad met de project-en werkgroepen waar ik in gezeten heb, en trof begripvolle mede-studenten.

Toch heb ik ook een keer in een projectgroep from hell gezeten, waarbij mijn mede-studenten geen begrip hadden voor de situatie en ik keihard werd afgerekend op mijn afwezigheid af en toe, ondanks dat ik net als hun even veel werk had verzet. Destijds kon ik mij hier vreselijk over opwinden, maar nu weet ik dat rotte appels er helaas af en toe bij zitten. Niet iedereen kan en zal begrip voor je situatie hebben.

Tip 3: Check bij DUO de mogelijkheden voor een extra vergoeding.

Het kan gebeuren dat jij door je ziekte studievertraging oploopt. In de meeste gevallen kan je bij DUO een beroep doen op een extra budget, ter compensatie van je studievertraging. Informeer bij je decaan of jij hier ook recht op hebt.

Tip 4: Zorg dat je geen last-minute student wordt.

Ik ben een vreselijke uitsteller, en met studeren was dit (helaas) niet anders. Je ziekte houdt hier alleen geen rekening mee en zorgt er af en toe voor dat je op de meest onhandige momenten ziek wordt (denk, voor een tentamen). Door ervoor te zorgen dat ik een strakke planning had mét extra speling, kon ik het mij ‘permitteren’ om opeens ziek te worden vlak voor een belangrijke opdracht of voor een tentamen. Ik had er dan voor gezorgd dat ik het grootste deel van de opdracht al af had gemaakt of het grootste deel al voor mijn tentamen had geleerd. Dit scheelde een hoop stress. Het duurde echter wel een paar jaar voordat ik dit kunstje onder de knie kreeg, dus weet je dit niet van de een op de andere dag bij jezelf kan veranderen.

Tip 5: Besef dat het (meer dan) oké is om langer over je studie te doen.

Door een chronische ziekte kan je flink wat achterstand oplopen tijdens je studie. Tegenwoordig heerst enigszins de maatschappelijke opvatting dat je je studie vlekkeloos moet doorlopen binnen het aantal jaar dat hiervoor staat. Toen bleek dat dit mij door mijn ziekte niet ging lukken, belandde ik even in een flinke put. Ik wilde immers net als mijn klasgenoten mijn studie afronden en er niet langer over doen. En wat moesten toekomstige werkgevers er wel niet van denken, als ik op mijn CV had staan dat ik langer over mijn studie had gedaan? (Spoiler alert, niemand heeft hier bij mij ooit naar gevraagd) Neem alle tijd die jij ervoor nodig hebt.

Tip 6: Studeren is een privilege, al helemaal met een chronische ziekte.

Een studie volgen is niet voor iedereen weggelegd, om welke reden dan ook. Lukt het je niet om door je ziekte een studie te volgen? Dit is meer dan normaal en begrijpelijk. Er zijn gelukkig nog andere manieren om bijscholing te krijgen binnen je eigen tempo en wat bij jou past. Denk aan het volgen van een cursus bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *