ERVARINGSVERHALEN

Pijn tijdens je menstruatie? Neem het serieus!

Pijn, het lijkt alsof iedereen er last van heeft tijdens hun menstruatie. Maar is het wel zo normaal als we denken? De hele maand maart is het wereldwijd Endometriosis Awareness Month. Organisaties over de hele wereld vragen extra aandacht voor deze aandoening die tot wel 1 op de 10 vrouwen treft! Gastblogger Claire van bijzonderautoimmuun.nl heeft endometriose en probeert deze maand meer bewustwording te creëren rond menstruatieklachten. Lees je mee?

Gemiddeld duurt het 7,5 jaar voordat iemand de diagnose endometriose krijgt. Dit komt doordat er nog veel te vaak wordt er gedacht dat het normaal is om pijn te hebben tijdens de menstruatie. Ook pijn tijdens de seks of ontlasting en extreme vermoeidheid worden niet altijd gezien als symptomen waar je je druk om hoeft te maken. Laten dat nu net symptomen van endometriose zijn…

Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij er weefsel op de verkeerde plekken in het lichaam gaat groeien. Dit weefsel lijkt sterk op het weefsel waar het baarmoederslijmvlies van is gemaakt. Tijdens de menstruatie kan de baarmoeder het baarmoederslijmvlies afstoten, dit verlaat dan het lichaam. Het endometriose-weefsel kan het lichaam echter niet verlaten. Doordat het wel elke maand groeit zorgt het voor ontsteking en verkleving van de organen waar het tussen groeit. Het kan in principe overal groeien, maar wordt meestal in de buikholte of op de eierstokken gevonden.

Heb jij pijn of vermoeidheid tijdens de menstruatie?

Pijn en vermoeidheid zijn twee symptomen die kunnen wijzen op endometriose. Het zijn helaas niet de enige symptomen die met deze aandoening worden geassocieerd. Ook darmklachten zoals diarree en constipatie komen voor. Pijn hoeft ook niet alleen tijdens je menstruatie zelf op te komen, het kan op elk ander moment in je cyclus opkomen. Dat er zoveel verschillende symptomen bij endometriose voorkomen maakt het krijgen van een diagnose soms moeilijk. Het gebeurt dan ook zeker dat de verkeerde diagnose wordt gegeven, zoals die van prikkelbare darm syndroom.

Maar bij mij valt het wel mee!

Doordat er om ons heen wordt gedaan alsof menstruatiepijn normaal is, gaan we dit zelf geloven. Zelf heb ik ook jarenlang gedacht dat mijn symptomen erbij hoorden. Ik merkte wel dat ik veel meer last had tijdens mijn menstruatie dan mijn vriendinnen, maar verwachtte niet dat hier een verklaring voor was. Mijn moeder heeft van jongs af aan heftige menstruaties gehad en de verhalen daarover gaven mij het gevoel dat ik mij geen zorgen hoefde te maken. Zij had immers nooit echt een verklaring gekregen. Op latere leeftijd wel, toen bleek namelijk dat ze vleesbomen (verdikking van de baarmoederwand) had. Mij werd echter duidelijk gemaakt dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken omdat ik jong was. Zowel mijn familie als mijn artsen gaven mij het gevoel dat mijn symptomen er gewoon bij hoorden.

”Ik merkte wel dat ik veel meer last had tijdens mijn menstruatie dan mijn vriendinnen, maar verwachtte niet dat hier een verklaring voor was.”

CLAIRE VAN BIJZONDERAUTOIMMUUN.NL

Neem je symptomen wél serieus​

Als jouw omgeving en zelfs jouw artsen niet inzien dat er iets aan de hand is, blijft die diagnose zeker uit. Een diagnose is belangrijk voor veel redenen; bij endometriose vooral omdat het weefsel zoveel groeit. Je symptomen hebben effect op jouw dagelijks leven, maar ook op bijvoorbeeld de vruchtbaarheid. De aandoening kan verergeren en een diagnose kan helpen om dit te voorkomen. Om een diagnose te krijgen moeten jouw symptomen alleen wel serieus worden genomen! Zowel door jezelf, jouw omgeving als jouw arts.

Ik durfde eigenlijk niet meer naar de arts

Doordat ik het gevoel had dat de symptomen normaal waren, durfde ik ook niet meer om hulp te vragen. Ik voelde mij een aansteller, had het gevoel dat ik gewoon moest doorzetten. Ik deed het maar met pijnstillers en probeerde te accepteren dat dit mijn leven was. Nu valt mij dat ook op bij anderen met symptomen. De stap om naar een arts te gaan en uit te zoeken waar de symptomen vandaan komen is nog steeds heel groot.

Je hebt al het recht om je symptomen serieus te nemen

Toen ik eindelijk mijn symptomen serieus nam en naar de arts ging, liep ik tegen allerlei blokkades aan. Elke keer probeerden artsen mij gerust te stellen, alsof het allemaal wel mee viel. Ik moest pijnstillers slikken, maar het was nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak van mijn klachten was. Ik gaf echter niet op, want ik vond dat ik gewoon recht had op een verklaring. Natuurlijk was het echt onprettig om elke keer van artsen te horen dat ze niets konden vinden. Het is dan makkelijk om aan jezelf te twijfelen. Gelukkig heb ik doorgezet, en bleek ik endometriose te hebben.

Is dit herkenbaar?

Dan raad ik het zeker aan om uit te laten zoeken waar je klachten vandaan komen! Laat jezelf niet vertellen dat een diagnose niet nodig is. Als je vermoedt dat je endometriose hebt is het belangrijk om naar een gynaecoloog te gaan. Soms geven huisartsen aan dat ze eerst liever zelf onderzoek doen, maar een gynaecoloog heeft meer kennis van endometriose. Bij een gynaecoloog kun je een inwendige echo laten doen. Hiermee is het niet altijd even makkelijk om het te zien, een MRI-scan of kijkoperatie (laparoscopie) kan meer duidelijkheid geven.

Wil je meer weten over endometriose of meer over Claire’s ervaring horen?

Neem dan een kijkje op haar website! Je kunt haar ook vinden op Instagram via @bijzonder_autoimmuun of check haar Youtube kanaal (aanrader!) Bijzonder Auto-immuun.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *