HEALTH

Opladen tijdens een off-day

Als je een chronische aandoening hebt, komt het regelmatig voor dat je een dikke vette off-day hebt. Een dag waarop je voelt dat je lijf je in de steek laat en je niks liever wilt dan onder de dekens kruipen. Soms heb je pijn, soms ben je gewoon ontzettend moe. Een off-day vul ik meestal in door op bed te liggen en uit te rusten. Vaak grijp ik dan snel naar mijn mobiel of zet ik een serie op Netflix aan om even mijn gedachten te verzetten. Maar wanneer ik meerdere dagen nodig heb om op te laden en uit te rusten, merk ik al gauw dit al snel begint te vervelen. Ik voel dat mijn lichaam op zulke dagen wel degelijk uitrust, maar mentaal voel ik mij niet fitter ga voelen.

Ik begon mij af te vragen of ik mijzelf wel op de juiste manier mentaal oplaad tijdens mijn off-days. Ik was al eerder gestuit op een artikel in de NRC van arts Willem van Rhenen. Hij stelt dat men tegenwoordig vaak psychisch uitgeblust is omdat we niet op de juiste manier opladen. ”Je moet leren ontdekken waar je werkelijk plezier in hebt, om uiteindelijk op te kunnen laden”. Dit zette mij aan het denken: hoe kan iemand met een chronische aandoening zich tóch mentaal beter gaan voelen tijdens off-days als je lichamelijk vrij weinig tot niks kan? Oftewel, hoe zorg je ervoor dat je je mentale batterij oplaad wanneer je aan je bed of bank gekluisterd bent?

Ik maakte een lijstje van tips & tricks die jou misschien ook een handje kunnen helpen met opladen tijdens een off-day.

Educate yourself!

Leren is leuk! Tenminste, als het over een onderwerp gaat dat je zelf ook echt interessant vind. Ben jij al bekend met het platform Coursera? Universiteiten zoals Stanford en Yale bieden hier (gratis) online cursussen aan. Zo volg ik bijvoorbeeld momenteel een cursus van Yale genaamd ‘The science of well-being: happiness can be learned’. Hierbij kan je wekelijks filmpjes kijken en opdrachten maken, om aan het einde een certificaat te ontvangen. De cursussen van Coursera zijn toegankelijk, meestal gratis en worden in verschillende gradaties aangeboden. Let wel op, alle cursussen zijn in het engels gegeven. De onderwerpen variëren van psychologie en persoonlijke ontwikkelen tot het leren van een taal. Ook leuk: Coursera biedt ook cursussen aan over gezondheid. Tot slot kan je na het behalen van een cursus deze op je CV of LinkedIn zetten, niet verkeerd vanuit bed toch?

Mocht je het fijner vinden op een cursus in het Nederlands te volgen, raad ik je aan op eens op de website van de Open Universiteit te kijken (www.ou.nl). Hier vind je gratis cursussen in het Nederlands die je kan volgen.

Netflix, move on

Toegegeven, Netflix heeft een breed scala aan films en series waar je je uren mee kan vermaken. Maar wist je dat NPO ook een eigen on demand service heeft? Voor 2,95 per maand kan je via de app NPO START talloze documentaires, series (vooral een aantal goede Scandinavische series, heerlijk!) en filmhuis-achtige films terugkijken. Leuk voor als je even opzoek bent naar meer out of the box films, series en documentaires.

Clean your closet!

Heb je al iets meer energie gekregen en vind je het lekker om even je benen te strekken? Ruim dan je kast eens op! Kledingstukken die nog in goede staat zijn kan je vervolgens verkopen. Je bent vast bekend met United Wardrobe, maar ik ben sinds kort verslaafd aan Vinted. Vinted is een relatief eenvoudige app waarbij je je kleding kan verkopen. In tegenstelling tot UW, waarbij het mij soms allemaal wat te ingewikkeld was en te lang duurde, verkoop ik mijn spullen op Vinted binnen no time! Op Vinted wordt zowel mannen als vrouwen kleding verkocht.

Probeer eens een podcast!

Een podcast kan je luisteren als je aan het wandelen bent of op de fiets, maar natuurlijk ook als je op de bank of in bed aan het spoonen bent. Via Spotify of Itunes vind je honderden podcasts. Mijn favo’s? De podcast van Omdenken is altijd uniek. Ook luister ik graag naar Een Leven Zonder Stress en Bedrock Talks. Laatst stuitte ik ook op Ziek. de podcast. In deze podcasts worden ervaringsverhalen besproken van mensen met een chronische aandoening. Alle bovengenoemde podcasts zijn op Spotify te vinden!

Heb jij nog leuke tips om mentale batterij op te laden tijdens een off-day? Laat het hieronder weten in de comments!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *