STORIES

Leven met een chronische aandoening #openup

Er zijn 1,5 miljoen mensen met een chronische ziekte in Nederland, maar er is weinig informatie online te vinden. Of je nou MS, reuma of de ziekte van Crohn hebt: elke dag is een gevecht. Is het niet met de buitenwereld, dan wel met jezelf. Beterschap Gewenst spreekt jonge mensen die kampen met een chronische aandoening. Deze keer is het woord aan Emmy (28), een jonge meid die al sinds ze klein is kampt met diabetes type 1.  

Emmy (28) woont in Someren en is gek op fotograferen en muziek maken. Daarnaast is ze een actieve dame, want ze maakt graag city tripjes om zo veel mogelijk van de wereld te kunnen zien. Verder woont Emmy samen met haar vriend Joost en haar hondjes Guusje en Floor.

Al sinds haar 6e kampt Emmy met diabetes type 1. ‘’Al zolang als ik mij eigenlijk kan herinneren heb ik diabetes type 1. Ik viel op een gegeven moment flink wat kilo’s af en veranderde van een vrolijk meisje naar een gefrustreerde, bozige en verdrietige 6-jarige. Toen mijn ouders mij meenamen naar het ziekenhuis, kwamen ze daar al snel achter de oorzaak van mijn veranderingen; ik bleek diabetes type 1 te hebben. Vanaf dat moment veranderde mijn leven voorgoed.’’

Het accepteren van het hebben van een chronische ziekte was én is voor Emmy een enorme uitdaging. ‘’Meten, spuiten, eten en dat alles elke dag voor iemand die het liefst 100 dingen per dag doet is een hele opgave. Ik houd van impulsieve acties zonder alles te moeten plannen, geen ideale combinatie dus. Toch ben ik ondanks de vele fouten en misstappen die ik gemaakt heb, ergens heel trots op mezelf. Trots op wat ik bereikt heb ondanks de vele keren dat diabetes mij onderuit heeft getrapt. Persoonlijk vind ik dat mensen hun gezondheid te veel voor lief nemen maar ben ik ook blij dat ik door alles wat ik meegemaakt heb enorm kan genieten van de goede dagen die ik heb. Dankbaar ben ik voor de mensen om me heen die er altijd zullen zijn, in de goede maar ook zeker in de mindere dagen.’’

Emmy werkt momenteel in de gehandicaptenzorg. Het duurde voor haar even voordat zij werk vond wat paste bij haar ziekte en haar lichaam. ‘’Ik vond het moeilijk dat ik erachter kwam dat ik door mijn diabetes af en toe de rem erop moet zetten. Onregelmatig werken vraagt nogal wat van mijn lichaam en daardoor is het ooit belangrijk om mijn grenzen aan te geven. Ik merk dat ik hierin wel gegroeid ben. Het werken met deze doelgroep vind ik echt geweldig, het is afwisselend uitdagend en elke dag is anders.’’

Ook heeft Emmy een waardevol advies voor anderen met een chronische aandoening: ‘’Wees eerlijk! Ik vind het soms nog steeds lastig om eerlijk te zijn over hoe ik me voel. Als ik een wat mindere dag heb door bijvoorbeeld wisselende suikers vind ik het moeilijk om daarover eerlijk te zijn. Ik geef niet graag toe als het even wat minder gaat. Gelukkig ben ik gezegend met hele fijne mensen om me heen, die zien het al aan me zonder het te hoeven vragen.’’

Mocht je zelf ook Diabetes hebben, kan je je aanmelden voor de Facebook Pagina Jongvolwassen en Diabetes. Emmy is hier zelf ook lid van: ‘’Ik vind het fijn om hierin erkenning te vinden en antwoord op mogelijke vragen te krijgen.’’

Tot slot wil ze graag nog het volgende meegeven: ‘’Diabetes is geen makkelijke ziekte, ik vind vaak dat het onderschat wordt. Ach, wat meten en spuiten dat is wel te doen toch? Mensen zien de continue strijd om je suikers stabiel te houden niet, de angst voor mogelijke complicaties en onverwachte hypo’s. Het vraagt nogal wat van je en je hebt er nooit een dagje vakantie van. Het heeft me gemaakt tot een sterk mens, daar ben ik mijn diabetes wel heel dankbaar voor.’’

Meer weten over Diabetes? Meer informatie vind je hier.

Beterschap Gewenst is altijd opzoek naar jongeren die meer willen vertellen over hoe het is om chronisch ziek te zijn. Wil jij net als Emmy jouw verhaal over je chronische aandoening delen? Stuur dan een mailtje naar info@beterschapgewenst.nl

Eén reactie

  • Rupsje

    Wat een inspirerend verhaal van deze doorzetter! Het is ook erg fijn dat beterschap gewenst in deze tijden van een quarantaine voor zoveel content zorgt. Bedankt daarvoor!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *