MIND

Leren omgaan met een slechte dag

Als je een chronische aandoening hebt, heb je helaas af en toe te maken met een slechte dag. Een dag waarop je lichaam niet mee lijkt te willen werken of eentje waarbij je mindset je even in de steek laat. Ieder mens heeft af en toe te maken met een slechte dag (ook al geven we het niet graag toe). Maar als je een aandoening of ziekte hebt, worstel je nét wat vaker met slechte dagen. Hoe ga je hiermee om?

Slechte dagen kunnen een echte game changer zijn. De avond ervoor had je nog nergens last van, en opeens wordt je de volgende ochtend wakker met flinke pijn. Je voelt aan elke vezel in je lijf aan dat dit een slechte dag gaat worden. Je baalt: juist vandaag had je leuke dingen op de planning staan, moest je aan de slag voor werk of wilde je die to-do list afmaken. Maar helaas zit dat er vandaag niet in. Het is verleidelijk om met een diepe zucht terug in bed te stappen en de dag als een waas langs je voorbij te laten gaan. We zijn immers snel geneigd om slecht voor onszelf te zorgen als wij een slechte dag hebben, door bijvoorbeeld ongezonder te eten, minder te bewegen of slecht over onszelf denken. Gek toch eigenlijk, dat we juist niet goed voor onszelf zorgen als ons lichaam dat extra nodig heeft? Mede daarom is het belangrijk om je ook op slechte dagen bewust te zijn van hoe je je voelt en om te ontdekken hoe je kan leren omgaan met een slechte dag. Beterschap gewenst verzamelde tips om slechte dagen door te komen. Lees je mee?

Erken dat je een slechte dag hebt

Het is oké om ondanks de pijn die je voelt, toch te proberen om je dag te starten zoals jij hem voor ogen had. Maar als je merkt dat je lichaam weigert, geef je hier dan aan over. Verzetten heeft geen zin, het laatste wat je lichaam nodig heeft is ontkenning van de pijn. Just go with the flow of your body.

Bedenk hoe je een slechte dag om kan zetten naar een goede dag

Uiteraard kan je deze dag niet invullen zoals jij het graag had gewild. Toch kan je proberen om van een slechte dag, een goede dag te maken. Bedenk of je ondanks je omstandigheden van deze dag toch nog een prettige dag kan maken, op jouw eigen tempo en binnen jouw eigen kunnen. Stel je verwachtingen van de dag bij en verzin kleine mijlpalen. Misschien lukt het je om even buiten een blokje om te gaan, om zo voldoende te bewegen? Of kan je een gezonde maaltijd voor jezelf maken zodat je genoeg vitamines binnenkrijgt? Als je deze mijlpalen stelt en behaald, zal de je aan het einde van de dag voldoening voelen. Je hebt gedaan wat je aankon en kleine dingen bereikt voor jezelf.

Praat erover

Het kan verleidelijk zijn om tijdens slechte dagen in je schulp te kruipen en je af te zonderen van de buitenwereld. Toch is het goed om contact met anderen op te zoeken, al is het maar mondjesmaat. Zoek even afleiding door met een vriendin te bellen of vraag je moeder om advies. Het is altijd fijn om een slechte dag van je af te praten en om vertrouwde stemmen te horen.

Doe iets goeds voor een ander

Onderzoek toont aan dat iets goeds doen voor een ander, ons gelukkiger kan maken dan iets goeds doen voor onszelf. Wanneer het je niet lukt om op slechte dagen lief voor jezelf te zijn, probeer dan om eens lief voor een ander te zijn. Stuur bijvoorbeeld een kaartje naar iemand . Wedden dat je je hierdoor beter gaat voelen? Een kaartje sturen kost weinig energie én het zorgt ervoor dat je een doel hebt voor de dag zelf (of wanneer je erg moe bent of pijn hebt voor de volgende dag).

Slechte dagen gaan ook weer over

Als je meerdere slechte dagen (of weken) hebt, lijkt het soms alsof er geen goede dagen meer gaan komen. Onthoud dat ook slechte dagen weer overgaan en de toekomst mooie dingen voor je in petto heeft. Slechte dagen zijn helaas nu eenmaal onderdeel van het leven, en juist als je chronisch ziek bent krijg je hier extra vaak mee te maken. Toch zijn er genoeg dingen in het leven om gelukkig over te zijn. Het klinkt cheesy, maar ga eens de momenten na waarop je gelukkig was. Houdt het gevoel vast dat naar boven komt als je aan leuke dingen denkt en onthoud: betere tijden komen eraan.

Heb jij weleens een slechte dag? En hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *