TIPS & TRICKS

Lactose én gluten vrije pepernoten recept

Geschreven door Gerlinda

Het is weer Sinterklaas tijd, er liggen allemaal lekkernijen in de winkel. Maar wat als je daar nu niks van kunt eten door intoleranties? Dan ga je zelf bakken en kan je zonder buikpijn genieten van Sinterklaas!

Wat gaan we maken? We gaan low FODMAP pepernoten maken. FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. Dus door een low FODMAP te gebruiken krijg je een minimale hoeveelheid koolhydraten binnen en ervaar je geen klachten!

Het recept voor glutenvrije en lactosevrije pepernoten

Wat heb je nodig?

  • 300 gram glutenvrij bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 125 gram Wajang margarine (lactosevrije boter)
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 75 ml amandelmelk (of een andere soort plantaardige melk of lactosevrije melk)

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden

  2. Stop alle droge ingrediënten in een kom en voeg de gesmolten boter, het vanille-extract en de amandelmelk toe. Meng het door elkaar tot je een mooi deeg hebt. Als het te plakkerig is, kun je nog wat bloem toevoegen.

  3. Leg wat bakpapier op een bakplaat. Rol kleine balletjes van het deeg (je moet ze altijd kleine maken dan je denkt dat ze moeten zijn, anders krijg je mega kruidnoten). Leg ze met wat ruimte er tussen op de bakplaat.

  4. Bak de kruidnoten voor 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze dan zo’n 20 minuten afkoelen buiten de oven.

De pepernoten blijven ongeveer 5 dagen lekker als je ze bewaart in een afgesloten bak.

Laat je weten wat je van de pepernoten vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *