MIND

KIJKTIPS: FILMS OVER EEN CHRONISCHE ZIEKTE

Herkenning is ontzettend fijn. Films waarin personages met een ziekte centraal zijn, kunnen daarom ook extra prettig zijn om naar te kijken. Omdat je precies snapt waar de grappen over gaan of de struggles die de personages in de film hebben: jij begrijpt precies waar het over gaat. Veel makers hebben het voor elkaar gekregen om een realistisch beeld te weergeven, waardoor het extra herkenbaar kan zijn. Hieronder deel ik enkele kijktips voor films waarin een ziekte onderdeel is van het verhaal. Pak er een lekkere bak popcorn bij en haal de tissues maar alvast uit de kast 😉

Me Before You

We beginnen met mijn all-time favorite. Me before you is gebaseerd op het gelijknamige boek van JoJo Moyes. Het verhaal draait om Will Traynor, een man die tijdens een ongeluk volledig verlamd is geraakt, en zijn verzorgster Louisa Clarke. Will worden verliefd en daarmee komt Will voor een onmogelijke keuze te staan: kiezen voor het leven en zijn geliefde, of om rust te kiezen. De film is een tranentrekker en schetst de prachtige maar soms gecompliceerde relatie tussen twee personen, waarvan één aan een ernstige ziekte lijdt.

The Theory of Everything

Een film over één van de meest inspirerende mensen die ik ken: Stephan Hawkings. Deze ontroerende film is gebaseerd op de memoires van zijn ex-vrouw Jane Hawkings, waarin ze vertelt over haar huwelijk met de beroemde wetenschapper. Stephan lijdt aan ALS en hierdoor komt hun huwelijk flink onder druk te staan. Het indrukwekkende verhaal biedt een kijkje in het bijzondere leven van de wetenschapper en zijn voortdurende gevecht met zijn ziekte. Het doorzettingsvermogen van Stephan Hawkings is bewonderenswaardig, maar ook de manier waarop Jane omgaat met de grillen van zijn ziekte.

Silver Linings Playbook

Deze film draait op een man met een manische-depressie. Hij heeft enige tijd in een psychiatrische inrichting gezeten, wegens het gebruiken van geweld tegen de nieuwe man van zijn ex-vrouw. Als hij de inrichting verlaat, is hij constant opzoek naar ‘silver linings’ in zijn leven: nieuwe lichtpuntjes die voortkomen uit moeilijke situaties. Tijdens deze zoektocht, ontmoet hij Tiffany, een vrouw die zelf ook worstelt met een mentale aandoeningen. Er ontstaat een bijzondere band tussen beiden. De film geeft een rauwe en oprechte representatie van het leven van personen met een mentale aandoening.

Five feet two

Geen film, maar een documentaire over het leven van Lady Gaga. De popzangeres lijdt aan fibromyalgie en de documentaire biedt een eerlijke kijk in haar leven met deze aandoening. De documentaire volgt haar terwijl ze haar laatste album opneemt, terwijl ze voortdurend vecht tegen haar pijn. Door haar aandoening te delen met de rest van de wereld, toont Lady Gaga wat er schuilt achter de glitter & glamour.

Heb jij nog kijktips? Deel ze hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *