STORIES

HOOFDPIJN DOSSIER #MIGRAINE

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Maar liefst een op de vijf volwassenen heeft minimaal een dag in de week hoofdpijn. Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, waaronder migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, aangezichtspijn en hoofdpijn veroorzaakt door medicatie. Ondanks de heftige invloed die hoofdpijn kan hebben op iemands dagelijks leven en functioneren, schamen veel mensen zich voor hun hoofdpijn. Hoofdpijn is immers een onzichtbare kwaal, dus wat als anderen je hoofdpijn niet serieus nemen? In de nieuwe reeks bespreekt Beterschap Gewenst verschillende vormen van hoofdpijn. De reeks begint met het verhaal van Chantal (26). Zij kreeg op haar 15e last van migraine. Hieronder deelt zij haar verhaal over haar zoektocht naar verlichting van haar migraine, het acceptatie proces en op welke wijze migraine haar sociale leven beïnvloedt.

“Weer die koppijn…”, vanaf mijn 15e kreeg ik te kampen met chronische hoofdpijn. Ik weet nog wel dat ik op een gegeven moment als een zombie door de gangen van de middelbare school liep en elke dag totaal uitgeput thuiskwam. In het begin dacht ik dat het wel over zou gaan. Helaas was dit niet het geval: de pijn werd erger en in plaats van drie dagen in de week last te hebben van hoofdpijn, liep ik vijf dagen in de week rond met een bonkend hoofd.’’

Onzichtbare pijn

‘’Ik vond het lastig om aan mijn omgeving uit te leggen waar ik last van had. Hoe moest ik tegen mijn vrienden en familie zeggen: ‘Ik heb hoofdpijn. Ik ben moe. Ik kan nauwelijks uit m’n ogen kijken.’ Hoofdpijn is immers niet zichtbaar voor de buitenwereld en dit maakt het lastiger om te delen. Ik kan mij herinneren dat ik het op een gegeven moment simpelweg niet meer vertelde. De schone schijn ophouden was op dat moment de beste optie. Ik deed gewoon alsof ik een normale puber was, die soms haar slechte en soms haar goede dagen had. Je kan namelijk niet een plek aanwijzen op je hoofd en zeggen: ‘Kijk, daar doet het pijn’ ‘Kan je het zien?’ ‘Snap je nu dat het zo’n pijn doet?’. ”

De pijn bleef aanhouden en ik bezocht de dokter en het ziekenhuis samen met mijn moeder om te achterhalen wat er nu precies aan de hand was.’’

De diagnose

‘’De onderzoeken liepen door tot en met mijn bachelor tijd. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose migraine. Migraine is een onzichtbare aandoening, je ziet immers niets vanaf de buitenkant. De diagnose werd uiteindelijk gegeven na een hoop testen die geen afwijkingen toonden. Toch voelde ik daadwerkelijk wel afwijkingen: de lichtflitsen voor mijn ogen, het kotsen van de pijn. Het scheel kijken, verzuurde benen, weinig uithoudingsvermogen en stemmingswisselingen. Als iemand migraine toch eens kon zien aan de buitenkant..’’

‘’Vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, begon er een nieuwe zoektocht om mijn leven leefbaarder te maken.  Ik heb 3 verschillende soorten triptanen (medicatie voornamelijk gebruikt bij epilepsie), 3 soorten beta-blokkers en 4 verschillende anticonceptie pillen geprobeerd, ik heb hapto- en ademhalingstherapie en gewone fysiotherapie gevolgd, ik heb een tijdje acupunctuur gedaan en heb geëxperimenteerd met het excluderen van dingen uit mijn dieet – zoals alcohol, melk, boter, chocola etc. De migraine ging niet weg, maar ik kreeg wel meer inzicht in mijn lijf, wat ervoor zorgde dat het vertrouwen dat ik compleet was verloren langzamerhand weer terugkwam.’’

Sociale druk

‘’Het vinden van een goede behandeling, die bij mij zou passen, was één van de grote uitdagingen. De tweede grote uitdaging was het functioneren als een ‘gewone’ student met een sociaal leven. Vaak ben ik over mijn grenzen heen gegaan, gewoon door de sociale druk, gewoon omdat ik erbij wilde horen. Omdat ik óók dronken wilde zijn, nachten door wilde halen, en in een studentenhuis wilden wonen met anderen. Ik heb het allemaal gedaan, en daar ben ik blij om! Maar wat heb ik mij af en toe beroerd gevoeld. Op een gegeven moment was dit het niet waard meer. Ik dwong mezelf om het stigma: ‘je bent saai als je niet drinkt, geen drugs gebruikt, geen nacht in je leven hebt doorgehaald, je geen festivals bezoekt’ te doorbreken. Vanaf toen ben ik begonnen om het langzamerhand buiten mijn vertrouwelijke ring uit te spreken.”

”Ik probeerde uit te leggen dat ik gewoon ontzettend ziek word van alcohol, dat ik door te veel alcohol dagen niet uit m’n ogen kan kijken én dat ik zonder alcohol ook een hele gezellige feest-partner ben! Ik probeerde uit te leggen dat ik de energie niet heb om 8 uur te staan hossen op een house-feest – omdat door de spierspanning in m’n nek en hoofd de migraine wordt opgewekt, ik totaal verzuur en m’n stemming omslaat en weer in een aanval van 72 uur beland. Ik zie dat andere mensen begrip hebben voor mijn verhaal, maar wanneer er weer een rondje wordt gedaan en ik om een ‘colaatje’ vraag, krijg ik nog regelmatig te horen dat ik niet zo saai moet doen.’’

Aanpassingen

‘’Ik ben nu 26 jaar en leef al meer dan 10 jaar met migraine. Gelukkig gaat het de afgelopen 2 jaar beter. Ik heb de triptan gevonden die werkt voor mij en die ik op aanvalsbasis in kan nemen. Ook ben ik samen gaan wonen met mijn vriend, die mij heel goed begrijpt en mij rust geeft. Daarnaast ben ik gestopt met de anticonceptiepil en heb een non-hormonale spiraal laten zetten, waardoor ik minder last heb van aanvallen.’’

”Af en toe drink ik een glas prosecco of een biertje. Maar ik drink nooit meer dan 3 glazen, omdat ik weet dat alcohol een aanval kan uitlokken. Ook weet ik dat ik sommige lekkernijen zoals schimmelkaas, botter en cranberries beter kan laten staan. Tot slot ben ik opzoek gegaan naar sporten die goed bij mij passen en die mij niet opbranden. Zo doe ik aan yoga en ga ik regelmatig zwemmen. Deze aanpassingen helpen mij om minder aanvallen te hebben. Ook helpt het mij om uit te spreken naar anderen wat migraine met mij doet en wat ik hiervoor moet laten. Ik weet nu waar ik mij goed bij voel en daardoor trek ik mij minder aan van wat anderen mensen van mij vinden als ik iets niet kan doen.’’

Tot slot

‘’Tot slot wil ik migraine ook bedanken. Ze heeft me door het diepste dal met mijzelf laten gegaan, en heeft me zoveel laten overwinnen waardoor ik veel meer van mezelf ben gaan houden. Ondanks dat ik af en toe nog eens de strijd tegen haar verlies, raak ik niet meer in paniek, ben ik niet meer boos op mijn lijf en heb ik geleerd om élke dag dat ik goed op sta te omarmen en te bedanken – een dag waarin je je 100% goed voelt moet je niet voor lief nemen! Dat zijn de overwinningen, dat zijn de zegeningen. Ik ben trots op mijn lijf, dat het mij mijn zwaktes laat zien en dat het mij mijn sterktes laat zien. Dankzij migraine mag ik nu leven naar een motto dat op mijn lijf is geschreven: ‘Create a life that feels good on the inside, not one that just looks good on the outside’.’’

Wil je meer weten over migraine? Je kan een hoop informatie vinden op Woman Inc., deze organisatie deelt een handige informatie over migraine. Heb je al langere tijd last van hoofdpijn? Zorg dan dat je even langsgaat bij de huisarts, om te onderzoeken waar het vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *