HEALTH

Hoe je er kan zijn voor mensen met een chronische ziekte

In Nederland zijn er meer dan 8,8 miljoen mensen met een chronische ziekte. Dus mocht je zelf niet de pechvogel zijn, dan ken je vast en zeker iemand die kampt met een chronische ziekte. En ondanks dat er zoveel mensen zijn die dus niet fit zijn, weten mensen met een goede gezondheid vaak niet hoe ze met een chronisch ziek iemand in hun omgeving om moeten gaan. Logisch, want het is als je gezond bent een ver-van-je-bed show.

Daarom vind je hieronder tips over hoe je kan omgaan met mensen met een chronische ziekte. De lijst kan handig zijn als je iemand in je omgeving hebt die chronisch ziek is en wanneer je die persoon graag wilt steunen, maar soms simpelweg niet weet hoe. En oké, deze lijst is er ook voor alle simpele zielen die geloven dat af en toe een paracetamolletje slikken ”echt wel de oplossing zou kunnen zijn voor je ziekte”. Het feit dat jij gezond bent en dus in staat bent om een actief leven te leiden, is niet voor iedereen weggelegd en is dus ook een privilege. Je kan niet van iedereen verwachten dat hij of zij dezelfde levensstijl als jou kan hanteren.

#1 Besef dat niet iedereen zo gezond is als jij

Het feit dat jij gezond bent en dus in staat bent om een actief leven te leiden, is niet voor iedereen weggelegd en is dus ook een privilege. Je kan niet van iedereen verwachten dat hij of zij dezelfde levensstijl als jou kan hanteren.

#2 Educate yourself

Als je iemand in je omgeving hebt met een ziekte, probeer jezelf dan in te lezen. Het toont aan dat je interesse hebt in de ziekte, en het niet een onderwerp non grata is. Kortom, jezelf inlezen geeft aan dat je ervoor open staan om het erover te hebben en kan er ook voor zorgen dat je beter begrijpt waar diegene last van heeft.

#3 Een diagnose is niet allesbepalend

Als iemand (nog) geen diagnose heeft, betekent dit niet dat diegene niet ziek is. Het stellen van een diagnose kan soms jaren duren en dikwijls komt er ook geen diagnose, terwijl diegene wel ziek is. Probeer begrip te hebben voor de klachten van diegene en besef dat een diagnose niet allesbepalend hoeft te zijn.

#4 What you see, is not always what you get

Het feit dat iemand er aan de buitenkant niet ziek uit ziet, betekent ook niet dat diegene niet ziek is. Vele ziektes zijn onzichtbaar, en wij begrijpen ook dat dit het voor gezonde personen extra lastig maakt om te begrijpen dat iemand ziek is. Maar probeer er vanuit te gaan dat ook als iemand er niet ziek uit ziet, diegene zich wel ziek kan voelen en pijn kan hebben.

#5 De ene dag is de andere niet

Voor de buitenwereld kan het vaak lastig te begrijpen zijn: die ene dag zijn wij boordevol energie, terwijl wij de andere dag niet uit ons bed kunnen komen. Dat iemand de ene dag veel kan ondernemen en zich goed voelt, betekent niet dat dit voor alle dagen geldt. En dat is voor de omgeving (logischerwijs) lastig in te schatten en begrijpen. Maar probeer hierin te luisteren naar de wensen en de behoeften van degene die ziek is, en twijfel er ook niet aan als hij of zij regelmatig dagen niks meer uit kan voeren of juist barst van de energie.

#6 Geef geen medisch advies

Het kan zo verleidelijk zijn, het geven van medisch advies. Maar mits je zelf niet iemand in je nabije omgeving hebt die exact dezelfde ziekte heeft en gebaat is geweest bij een specifieke behandeling of medicijnen, geef alsjeblieft geen medisch advies. En probeer ook niet iemand aan te sporen tot het stoppen van medicatie en in plaats hiervan een speciaal dieet te gaan volgen of het slikken van supplementen. Dit kan heel gevaarlijk zijn.

#7 Sporten is niet de oplossing

Een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk, waaronder genoeg beweging krijgen. Maar sporten is niet dé heilige graal als het aankomt op genezen van chronische ziektes. Want geloof ons, ook al willen wij graag bewegen en sporten, soms lukt het simpelweg niet door de vermoeidheid of pijn. Laat ons hierin ons eigen tempo aanhouden en push ons niet om meer te gaan bewegen.

#8 Reken iemand niet af op zijn of haar uiterlijk

Het slikken van medicatie of door psychische klachten die ontwikkeld zijn door een chronische ziekte, kunnen voor veranderingen in iemands uiterlijk zorgen. Zo kan je erg afvallen of juist flink aankomen. Ook kan je huid slechter worden en kan je acne ontwikkelen, of krijg je last van haaruitval. Dit zijn dingen waar wij niet of nauwelijks controle over hebben. Besef dat iemand die te maken krijgt met uiterlijke veranderingen door ziekte, hier vaak zelf veel moeite mee heeft ook en hier weinig aan kan doen.

#9 Geef niet aan dat je de klachten begrijpt want….

Last but not least, probeer wanneer iemand zijn of haar verhaal bij je doet als-je-blieft niet te onderstrepen dat je zijn of haar pijn volledig begrijpt omdat je zelf ook met hoofdpijn/buikpijn/vermoeidheid kampt. Ondanks het feit dat dit ook heel vervelend voor jou is, besef je dan niet dat jouw klachten niet chronisch zijn en weer weggaan. En deze reactie maakt ook dat iemand zich niet serieus genomen voelt, want come one Patricia, je hoeft het gesprek niet altijd meteen naar jezelf terug te brengen.

Mocht je de bovenstaande tips hebben doorgelezen, dan ben je sowieso een held of heldin, omdat je hiermee energie steekt in het begrijpen van iemand met een chronische ziekte. Mocht iemand zelf nog tips hebben over hoe om te gaan met iemand die chronisch ziek is, of mocht je als buitenstaander iets hebben waarvan je het lastig vindt om op te reageren of mee om te gaan, laat het dan weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *