BODY

Vitamine B12 tekort

Moe, futloos, pijnlijke spieren, geheugenproblemen, depressie. Het zijn enkele klachten van een lange lijst waar je last van kan hebben als je een vitamine b12 tekort hebt. Herkenbaar?

Je lichaam heeft verschillende vitaminen nodig om te kunnen functioneren. De vitamine B12 is daar een van. Deze vitamine zorgt grotendeels voor een goed werkend zenuwstelsel. B12 haal je uit de dagelijkse voedselinname: je darmen nemen de vitamine op uit andere vlees, vis, eieren en zuivel.

Een lichaam heeft doorgaans een gezonde dosis vitamine B12 voor doorgaans 3 tot 10 jaar opgebouwd. Een tekort hieraan ontstaat dus niet van de één op de andere dag en kan ook niet meteen worden opgelost. Het hebben van een vitamine B12 tekort kan jaren duren, met (vage) klachten die niet altijd aanwezig hoeven te zijn. Toch is het essentieel dat je er op tijd bij bent: een tekort kan bijvoorbeeld leiden tot schade en afbreuk aan het zenuwstelsel waardoor je invalide kan raken.

Er zijn vele oorzaken die zorgen voor een vitamine B12 tekort. Deze oorzaken kunnen onderverdeeld worden in de volgende categorieën:

  • Je eet geen (of niet genoeg) vlees, vis of zuivel producten. Vegetariërs en veganisten hebben bijvoorbeeld een chronisch tekort aan vitamine B12 omdat zij het eerdergenoemd voedsel vermijden. Ook mensen met een eetstoornis hebben vaak een B12 tekort wegens te weinig voedselinname.
  • Je hebt een gestoorde opname. Dit betekent dat je darmen niet in staat zijn B12 uit het voedsel op te nemen. Een gestoorde opname komt vaak voor bij auto-immuunziektes of chronische darmaandoeningen.
  • Je hebt een aangeboren stoornis in de B12-stofwisseling
  • Of je hebt tekort is ontstaan door medicijngebruik of alcoholisme

Hoe weet ik of ik een B12 tekort heb?

Wanneer je last hebt van de deze klachten, is het geen verkeerd idee om je huisarts of arts eens raad te plegen. Je kan dan een bloedtest laten doen waarbij ze onderzoeken of je een B12 tekort hebt. De meeste artsen staan nog niet erg open voor het (h)erkennen van een B12 tekort en de gevolgen hiervan. Best opmerkelijk, omdat het een serieuze aandoening betreft die voor ernstige complicaties kan zorgen wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt.

Mocht je (huis)arts niet open staan voor een B12 onderzoek, kan je ook terecht bij de B12 kliniek. Hier kan je een doorverwijzing voor vragen aan je (huis)arts.

Ik heb een B12 tekort, wat nu?

Een B12 tekort is gelukkig goed op te lossen. Afhangend van de oorzaak van je tekort, krijg je een aangepaste behandeling. Zo kan een tekort opgelost worden d.m.v tabletten of d.m.v injecties. Een tekort bij vegetariërs, veganisten en mensen met een eetstoornis wordt doorgaans met tabletten opgelost. Heeft je tekort een andere oorzaak, dan wordt het tekort opgelost met injecties. Bij het krijgen van injecties start je eerst met een ‘opvul’ periode, waarbij je enkele weken 2-3 maal geïnjecteerd moet worden met de vitamine. Vervolgens bouw je dit af. Het is per mens verschillend hoevaak je na je opvul periode geïnjecteerd moet worden. De ene persoon krijg één keer in de maand een injectie, de andere eens in de 2-3 weken: dit hangt volledig af van de oorzaak van jou tekort en de mate waarin je lichaam in staat is op de vitamine op te nemen uit de injecties.

Je kan de injecties laten zetten in het ziekenhuis of bij de huisarts. De injecties zijn redelijk pijnlijk, omdat ze in je bilspier gezet moeten worden. Op die manier neemt het lichaam geleidelijk de vloeistof op en niet in één keer. Je kan ook leren om de injecties zelf te zetten of iemand in je omgeving dit te laten doen.

Mijn verhaal

Zelf weet ik sinds ongeveer een jaar dat ik een B12 tekort heb. De precieze oorzaak bij mij is (nog) niet achterhaald, maar ik val in de categorie ‘gestoorde opname’. In september 2018 was ik net met mijn pre-master begonnen aan de universiteit en merkte ik dat alles nét even wat moeizamer ging dan normaal. Door mijn immuundefficiëntie ben ik doorgaans sneller vermoeid, maar ik merkte dat ik een andere vorm van vermoeidheid voelde. Mijn spieren deden continue pijn en het voelde elke dag alsof ik een marathon had gelopen. Ook had ik geheugen en concentratie problemen: soms wist ik werkelijk niet meer aan het einde van de dag wat ik diezelfde ochtend had gedaan. Kortom, er was iets mis! Gelukkig was mijn arts in het UMC meedenkend en herkende hij de symptomen.

Na mijn opvul behandeling krijg ik nu nog ééns in de 3 weken een injectie bij de huisarts. Omdat mijn tekort chronisch is, heb ik dit de rest van mijn leven nodig. Het zelf zetten van de injecties is te gevaarlijk, i.v.m met mijn immuundefficiëntie heb ik sneller last van infecties. Elk wondje is een risico, zelfs een prikplek! Het injecteren moet dus zo steriel mogelijk gebeuren, en dat kan bij de huisarts gelukkig! Sinds mijn injecties merk ik dat mijn klachten weggetrokken zijn. Wel ben ik extra behoedzaam op het regelmatig zetten van de injecties: ben ik 1 of 2 dagen te laat dan merk ik dit meteen in mijn lichaam.

In het begin dacht ik dat het hebben van een B12 tekort heeft geen invloed op mijn leven zou hebben. Met die injecties voel ik mij immers prima! Toch heeft het wel een wisselwerking op je leven en vooral op je agenda: je moet namelijk steeds een plekje zien te vinden om naar de huisarts te gaan elke 3 weken. Dit komt omdat de praktijk specifieke injectiedagen heeft, waardoor het altijd even de agenda’s naast elkaar leggen is. Ook lukt het soms niet om de injectie op tijd te laten zetten in vakantieperiodes of tijdens de feestdagen. En tot slot zou ik graag nog grote reizen willen maken in de toekomst. Maar voor nu kan dat niet langer dan 3 weken duren, omdat ik gebonden ben aan mijn injecties. Toch zijn dit relatief kleine obstakels, waar ik mijzelf makkelijk overheen kan zetten. Het enige waar ik niet aan zal wennen? De pijnlijke prik! Ik spring altijd vrolijk op de fiets na het krijgen van de injectie, om vervolgens toch even de lucht in de vliegen van de schrik: oeps, zere billen!

Wil je meer weten over vitamine B12 en het hebben van een tekort? Neem dan een kijkje op Stichting B12 tekort of stuur mij een mailtje met je vragen!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *