STORIES

DOE MIJ MAAR EEN DIAGNOSE

Ongeveer een half miljoen Nederlanders kampt met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen oorzaak kunnen vinden. Ze hebben pijn die de dokter niet kan verklaren. Ze voelen zich dodelijk vermoeid, terwijl ze kerngezond zijn. Ze hebben pijn in hun lijf, waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Ze zijn ziek, maar hebben officieel geen ziekte. Anne (28) * is een van die half miljoen Nederlanders die wel ziek is, maar geen diagnose heeft.

Het begon in 2014 met onverklaarbare hoofdpijn. Haar klachten voldeden niet aan de klachten die horen bij migraine, spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn. Toch beïnvloedde haar klachten Anne’s leven dusdanig dat ze moest stoppen met haar werk. ”Mijn concentratievermogen kelderde naar beneden wegens de hoofdpijn. Elke dag stond ik op met een bonkend hoofd, afgewisseld door een snerpende pijn. Ik bezocht meerdere artsen, maar kwam overal zonder diagnose terug.”

Anne besloot het om het in de homeopatische hoek te zoeken. ”Ik pakte alles aan wat mij aangeboden werd. Ik veranderde mijn eetpatroon, slikte extra vitamines en omarmde accupunctuur. Zonder resultaat. Ik bleef last houden van die verschrikkelijke hoofdpijn.”

Poli voor onverklaarbare klachten

Vandaag de dag heeft Anne nog steeds last van haar hoofdpijn, maar heeft ze beter geleerd hoe ze hiermee om kan gaan. Sinds 2017 is zij patiënt bij een poli voor patiënten met onverklaarbare klachten. Sinds haar behandeling bij deze poli gaat het beter met haar. ”In het begin kreeg ik intensieve behandelingen. Soms moet ik wel 3 dagen per week naar de poli en kreeg ik fysio therapie, mindfullness lessen of sprak ik met een medisch psycholoog. Ik leerde om mijn klachten een plekje te geven. Het aller vervelendste aan het niet krijgen van een diagnose, is namelijk dat je op een gegeven moment aan jezelf begint te twijfelen. ‘Zijn mijn klachten wel echt? Bedenk ik ze niet?’.

Onbegrip

Ook stuitte Anne op veel onbegrip in haar omgeving. ”Deze maatschappij is een hokjes maatschappij. Iedereen wil maar al te graag een labeltje ergens op plakken, zo ook op een ziekte. Het bestaat pas wanneer er een diagnose wordt gesteld, anders word je niet serieus genomen.”

Blik op de toekomst

Voor haar toekomst hoopt Anne dat er meer begrip komt rondom patiënten met onbegrepen klachten. Inmiddels staat ze er ook voor open om psychosomatiek behandelingen te volgen. Deze behandelingen zijn gericht op het in balans brengen van lichaam en geest, omdat veel lichamelijke klachten ook zouden kunnen voortvloeien uit mentale klachten. ”Ik doe er alles aan om mijn leven dragelijker te maken met mijn klachten. Natuurlijk hoop ik dat ik ooit een diagnose krijg, maar inmiddels heb ik deze hoop stiekem een beetje opgegeven.”

Beterschap Gewenst sprak in een eerder interview met Fleur, die psychosomatiek therapeut is.

Wat zijn onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten?

Als er geen oorzaak gevonden kan worden voor lichamelijke krachten, wordt er de diagnose SOLK gesteld. Dit staat voor Somatisch (lichamelijke) Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Met name voor hoofdpijn, maag- en darmklachten, langdurige vermoeidheid en uitvalverschijnselen wordt geen diagnose gevonden. Soms verdwijnen de klachten, bij anderen houden ze jarenlang of zelfs levenslang aan.

Meer informatie over SOLK kan je hier vinden. Ook zijn er diverse boeken geschreven over dit onderwerp, zoals Grip op Solk en Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten. Tot slot tipte lezeres Dianne tipte het boek Pijn & het brein, een boek over de rol van de hersenen bij onverklaarbare lichamelijke klachten.

Heb jij nog tips? Laat het weten in de comments!

*De naam Anne is gefingeerd om haar privacy te behouden.

Eén reactie

  • Rupsje

    Wat een heftige zoektocht heeft Anne er op zitten zeg, waarbij het onbegrip uit de samenleving mij het allerergste lijkt. Bedankt Beterschap Gewenst voor dit aangrijpende verhaal!!
    🐛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *