MIND

CORONA CRISIS: HET IS OKÉ OM NIET ALTIJD PRODUCTIEF TE ZIJN

Nu het overgrote deel van Nederland verplicht binnen zit, stroomt het internet vol met ‘zelf-ontwikkeling tips’. De corona crisis zorgt bij de meesten van ons voor flink wat extra vrije tijd en is daarom volgens velen hét geschikte moment voor zelfreflectie. Ook vliegen de online cursussen je om de oren, waardoor je ergens het gevoel bekruipt dat je in deze tijd wel extra aandacht moet besteden aan hetgeen wat jij altijd wilde. Tijd was immers je grote vijand en hield je tegen om die cursus Spaans te volgen, eindelijk een dagboek bij te gaan houden of yoga te gaan volgen. En nu je zeeën van tijd over hebt, is het niet meer dan logisch dat jij eindelijk datgeen gaat doen wat je al jarenlang wilde doen. Toch?

Dit is geen sabbatical, maar een crisis

Het idee dat je extra productief moet zijn op het moment, gonst overal om je heen. Want, als je immers nu niet eindelijk hetgeen gaat doen waar je al jarenlang tijd voor vrij probeert te maken, ligt het niet aan tijdsgebrek maar aan een gebrek aan discipline. Toch kan deze opvatting gevaarlijk zijn: de reden waarom je opeens een flinke dosis extra tijd hebt is namelijk minder plezierig. De corona crisis kan zorgen voor uitdagingen en problemen die op de loer liggen, zoals gezondheidsproblemen en (eventuele) werkeloosheid. Het is niet gek dat je hoofd er even niet naar staat om extra productief te worden, aangezien er andere dingen zijn die je aandacht verdienen.

Prestatiedruk

Onze maatschappij is ingericht op het leveren van prestaties. En de verwachtingen van deze prestaties worden opgelegd vanuit onze werkgever, vanuit opleidingen, vanuit sportverenigingen en vanuit onszelf. De druk om altijd te presteren, output te leveren, aan jezelf te werken en productief te zijn hangt als een grote donkere wolk boven ons hoofd. Deze druk kaapt je ontspanningsmomenten weg, door altijd aanwezig te zijn. Want het luie lummelen, het onderuitgezakt bankhangen en het nutteloze dagdromen zijn geen onderdeel meer van onze levens. De ‘overige’ momenten worden vandaag de dag vaak ingevuld met zelfontwikkeling, bijscholing of extra sportoefeningen. ‘De beste versie van jezelf worden’ is een veelgehoord credo, maar word je dat wel door altijd een hunkering te hebben naar continue zelfontwikkeling?

Ontspannen op een to-do lijstje

Zelfs de momenten van ontspanning worden tegenwoordig netjes geblokt in onze agenda’s. En als dan eenmaal het moment van ontspannning is aangebroken, lukt het vaak niet om tot rust te komen. We vinden het maar lastig om zonder sturing ‘te bestaan’. Onze gedachten zoeken voortdurend naar nieuwe prikkels en als we deze niet krijgen, pakken we snel weer onze telefoon erbij om door de tijdlijnen van Facebook en Instagram te scrollen. Want alleen zijn met onze eigen gedachten, is bijna eng geworden.

Prestatiedruk tijden van de corona crisis

Nu een groot deel van onze prikkels van de buitenwereld wegvallen door het thuiszitten (op gezinnen na die met kinderen thuis zitten, respect!), zou je kunnen denken dat de rust terugkeert in ons leven. Dat we onthaasten en onszelf minder druk op leggen om continue te presteren. Minder sociale afspraken, niet van hot naar her rennen, niet voortdurend een knagend schuldgevoel hebben omdat het je niet lukt om je to-do lijstje te volbrengen. Niets is minder waar, helaas. Het knagende schuldgevoel lijkt groter te worden nu we thuis zitten. Want eindelijk is er nu tijd om aan die ene cursus te beginnen, waar je voorheen niet aan toe kwam. En dus moet je er ook van jezelf aan beginnen. De druk om bezig te blijven, duwt je voort. En deze angst om productief te blijven, werpt een schaduw over je dag. Ook kan dit voor angstgevoelens zorgen en gepieker, want wat als iedereen nu als een soort super persoon uit deze quarantaine komt? Met een afgetrainde summer body (of winter body? Nobody knows when this shit ends).

Wees niet te streng voor jezelf

*Spoiler alert* Je hoeft tijdens deze crisis niet je dagen vol te proppen. Het is goed om een enigszins ritme te hebben, om zo lichamelijk en mentaal actief te blijven. Maar zelfs de meest overactieve mensen, hebben regelmatig dagen dat ze niets anders doen dan bankhangen. Waarom? Omdat we in een crisistijd leven en dat is beangstigend. De tijd de we nu over hebben en de manier waarop wij ons leven nu thuis doorbrengen, is geen zelfgemaakte keuze. Het is geen verplichte sabbatical om eens opzoek te gaan naar jezelf. Ook wordt er nu niet van je verwacht dat je jezelf enorm gaat ontwikkelen. Voor velen is het al een hele opgave om je leven zoals het voor de crisis uit zag, te laten behouden. Het kan zijn dat je zonder werk zit of je hier zorgen over maakt. Of dat je reguliere ziekenhuis onderzoeken of zelfs operatie niet meer plaats vinden. Deze tijd kan mentaal enorm veel spanning en onrust opleveren, dus het is in de eerste plaats belangrijk dat je jezelf de ruimte gunt om hiermee om te leren gaan. En dat niemand van jou verwacht dat je constant productief bent. Dus negeer de motivatie-guru’s die beweren dat dit dé tijd is om alles te doen waar je voorheen nooit aan toe kwam. Laten we eerst maar eens met zijn alleen door deze crisis heenkomen, de rest komt later wel. Hang in there!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *