HEALTH

Boost je weerstand!

Sinds de herfst is aangebroken, ben ik extra alert op het onderhouden van mijn weerstand. Je immuunsysteem is als je chronisch ziek bent vaak wat zwakker, omdat een het lichaam dagelijks extra hard moet vechten tegen het gezond houden van je lichaam. Dit kost het immuunsysteem veel energie, waardoor het minder goed in staat is om te vechten tegen ziektekiemen en bacteriën die een virus met zich meedragen. Als ervaringsdeskundige (ik ben vaak grieperig of verkouden), zorg ik er altijd voor dat ik dagelijks een dosis vitaminen slik en pas ik andere trucjes toe om te zorgen dat mijn weerstand hoog blijft. Ik ben geen dokter, maar dit is in ieder geval wat voor mij werkt wanneer ik merk dat mijn weerstand achteruit gaat.

Desinfecterende handgel is my best friend

Mijn omgeving weet dat ik nooit en te nimmer de deur uitga, zonder een flesje handgel in mijn tas te hebben. Desinfecterende handgel vernietigd de ziektekiemen die op je handen terecht zijn gekomen. En dat is handig, want ziektekiemen bevinden zich overal in het openbaar. Bijvoorbeeld wanneer je je pincode intoetst tijdens het afrekenen in de supermarkt, je een deurklink vastpakt of wanneer je iemand een hand geeft. Dit zijn allemaal momenten waarbij je makkelijk in aanraking komt met ziektekiemen. Ik heb verschillende handgels geprobeerd, maar sinds kort heb ik een favoriet: handreiniger van Desinfect. Dit is een super handige spray, die je makkelijk op je handen sprayt. Veel makkelijker dan de flesjes, waarbij het vaak lastig is om de juiste dosering uit het flesje te krijgen. Desinfect is te koop bij de Etos en kost 3,49 euro.

Theeleuten

A cup of thee a day, keeps the docter away! (als dat toch zo eens was!). Toch kan een kopje thee met verse gember en citroen je immuunsysteem helpen. Gember werkt ontstekingsremmend: het bevat een grote hoeveelheid anti-oxidanten. Daarnaast is citroen goed voor vitamine C. Wanneer je regelmatig thee met citroen drinkt, kan je dit je sneller helpen herstellen van de griep of een verkoudheid of kan dit zelfs voorkomen worden. Vitamine C is rijk aan antibacteriële en antivirale stoffen. Door de verschillende stoffen waar citroenen rijk aan zijn, zoals citroenzuur, calcium, magnesium, vitamine C wordt het immuunsysteem versterkt. Hierdoor kan je lichaam infecties sneller oplossen en kunnen infecties zelfs voorkomen worden.

Echinaforce

Wanneer ik voel dat mijn weerstand begint te kwakkelen, begin ik met het slikken van echinaforce tabletten. Echinaforce is een kruidenmiddel afkomstig van de Echina plant. Deze plant stimuleert de werking van het immuunsysteem. Je kan de tabletten voor maximaal 6-8 werken achter elkaar slikken, daarna wordt aangeraden om even een pauze in te lassen om zo de werking te behouden wanneer je aan een nieuwe kuur begint. Echinaforce is zowel vekrijgbaar in de vorm van supplementen of als siroop. Je koopt het bij de Tuinen, de Kruidvat of de Etos. Echinaforce kan behoorlijk prijzig zijn, maar onlangs heeft de Etos onder haar eigen merk Echinaforce supplementen op de markt gebracht. Deze kosten per potje 3,10 euro.

Check je vitamine waarden regelmatig

Het is iets waar je misschien niet altijd bij stil staat omdat je al (te) vaak in het ziekenhuis of bij de dokter te vinden bent, maar het kan verstandig zijn om elke 6 maanden je vitamine waarden te laten controleren. Het kan namelijk zijn dat je een verminderde weerstand hebt omdat je een vitamine tekort hebt, waardoor je extra vatbaar bent voor virussen. Een vitamine tekort (behalve b12), kan je aanvullen middels supplementen. Zelf laat ik elk halfjaar mijn vitamine waarden controleren en slik ik wanneer nodig extra supplementen om enkele vitamine waarden die laag zijn op te krikken.

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat voor mij werkt. Dit verschilt uiteraard voor ieder persoon. Hoe probeer jij je weerstand te verhogen in de herfst en wintermaanden? Heb je tips? Laat ze dan vooral achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *