TIPS & TRICKS

5 dingen die je kan leren van mensen met een chronische ziekte

Mensen met een chronische zieke kampen vaak met een negatief stigma. Maar wist je dat er ook veel dingen zijn die je van mensen met een chronische ziekte kunt leren? Juist omdat zij gedurende hun leven geconfronteerd worden met andere uitdagingen, hebben zij doorgaans andere eigenschappen ontwikkeld. Je kan dus een hele hoop leren van mensen met een chronische ziekte!

1) Jezelf leren kennen

Mensen met een chronische ziekte kennen zichzelf vaak door en door. Dit omdat zij juist regelmatig met zichzelf en hun gevoelens geconfronteerd worden. Ook komt het vaak voor dat mensen met een chronische ziekte vaker alleen zijn, omdat het simpel wel niet lukt om deel te nemen aan het sociale leven. Hierdoor zijn zij vaker op zichzelf teruggeworpen en kennen zij zichzelf beter. Daar waar veel mensen weglopen voor zichzelf, moeten mensen met een chronische ziekte vaak de confrontatie met zichzelf aangaan.

2)Veerkrachtig

Het staat als een paal boven water dat mensen met een chronische ziekte onwijs veerkrachtig zijn. Als je chronisch ziek bent, krijg je te horen dat je de rest van je leven met deze ziekte moet leven. Inclusief de klachten, de pijn en de frustratie die erbij komt kijken. Het is een grote opgave om hier vrede mee te krijgen en om je leven weer op te pakken na het krijgen van een chronische diagnose. Dit vergt een flinke portie mentale én fysieke veerkracht. Hierdoor leren mensen met een chronische ziekte vaak hoe ze met tegenslagen om kunnen gaan en hoe je snel kan vallen maar ook weer op kan staan.

3)Waardering

Mensen met een chronische ziekte omarmen de kunst van het waarderen van de kleine dingen in het leven. Daar waar gezonde mensen vaak een minder ‘besef’ hebben over hoe bevoorrecht zij eigenlijk zijn met alle energie die zij hebben en alles wat ze kunnen, zijn mensen met een chronische ziekte een master in het waarderen van de kleine dingen. Juist omdat zij die grote dingen (doorgaans) niet altijd kunnen, krijgen ze respect voor de kleine dingen in het leven. Het maken van een wandeling door de natuur of überhaupt kunnen lopen is voor velen een cadeautje. Net als het afspreken met vrienden of de vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wilt, zonder dat je hulp hierbij nodig hebt.

4)Omgaan met pijn en ongemak

Iemand met een chronische ziekte is vaak een pijn expert. En geloof ons, een paracetamolletje is bij ons niet meer voldoende om de pijn verdraaglijk te maken. Toch hoor de bijna niemand met een chronische ziekte hierover klagen. De kunst is om juist afleiding te leren zoeken, iets wat velen van ons doen.

Ook komt bij mensen met een chronische ziekte die hulpbehoevend zijn vaak ongemak kijken. Zij hebben regelmatig hulp nodig met verzorging en dit kan soms flink ongemakkelijk zijn. Daar waar ‘gezonde’ mensen volledige privacy ervaren, moeten hulpbehoevenden dit opgeven en dit doen zij vaak zonder te morren of klagen.

5)Balans aanbrengen in je leven

Als je chronisch ziek bent, moet je voortdurend afwegingen maken. Wanneer je de ene dag een sociale activiteit inplant, is de kans groot dat je de volgende dag uitgeput bent en een rustdag moet houden. Veel mensen die niet ziek zijn, worstelen met een overkill aan activiteiten en rennen van hot naar her. Als je dit niet kan, ga je veel zorgvuldiger om met je tijd en leer je extra te genieten van de activiteiten die je wél kan ondernemen. Kwaliteit en geen kwantiteit.

Wat kunnen mensen van jou als chronisch zieke leren? Deel het hieronder, misschien help je er andere mensen mee!

Eén reactie

  • Rupsje

    Blijkt maar weer dat ik als gezond persoon in mijn handen mag knijpen omdat ik gezond ben. Daarom heb ik heel veel waardering voor alle chronisch zieken op deze blog. Bedankt Beterschap Gewenst!!
    🐛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *